Menu

De geboorte van een wijze vrouw

7 maart 2012

In de natuur bestaat er geen einde. Als er iets eindigt, begint er altijd iets nieuws. De gevallen bladeren in de herfst voeden de aarde, zodat er in het voorjaar weer nieuwe bladeren kunnen groeien.  De natuur groeit als een cyclus en is voortdurend in beweging. De menopauze is een teken van verandering, een overgang naar een nieuwe fase.

De vruchtbare, vrouwelijke creatieve energie krijgt een andere bestemming, transformeert. Ze zoekt in de overgang een nieuwe weg. Voor veel vrouwen markeert de overgang het einde van de vruchtbaarheid. Het is echter ook een nieuw begin, voor iedere vrouw weer anders. De energie, jarenlang ingezet voor talloze maandelijkse cycli, zwangerschap en geboorte, transformeert naar een ontluikende spiritualiteit. In Afrikaanse culturen wordt een vrouw na de overgang dan ook tot een wijze vrouw benoemd, een eretitel.

Jacqueline: “Neem de tijd om stil te staan bij veranderingen, je nieuwe energie te ontdekken en afscheid te nemen van oude dingen. Net als de bladeren in de herfst zijn al je oude ervaringen voedsel voor de nieuwe wijze vrouw in je. Laat ze maar geboren worden dit voorjaar!”

In de Chinese geneeskunde verklaart men de fysieke veranderingen door uit te leggen hoe de energie in het lichaam van een vrouw anders gaat stromen. De hormonale veranderingen hebben invloed op organen zoals de lever en de nier. Het hormoonstelsel reageert sterker op stressfactoren. De meesten overgangsklachten komen voort uit onvoldoende aanpassing aan deze veranderingen. Vrouwen in de westerse wereld houden soms te veel vast aan een drukke levensstijl die niet meer past bij de nieuwe energie.

Jeroen: “Wat voeding betreft kun je bijvoorbeeld denken aan een warm ontbijt in plaats van koude yoghurt. De beruchte opvlieger of transpiratie-aanval is eigenlijk een poging van het lichaam evenwicht te brengen in de ontstane onbalans. Met acupunctuur en voedingsadviezen zijn overgangsklachten goed te behandelen. Naast begeleiding voor een aangepaste levensstijl werken wij ook met voedingssupplementen om mogelijke tekorten aan te vullen.”


Copyright © CVG | Disclaimer