Menu

Lichttherapie via de oren

december 2011
Er is goed nieuws voor mensen met een winterdepressie. Onderzoek in Finland heeft uitgewezen dat niet alleen onze ogen maar ook andere delen van onze hersenen licht opnemen.

Met een door de Finnen ontwikkeld apparaatje kunnen we die delen via de oren bereiken. Het apparaatje lijkt op een mobiele telefoon met een headset. Bij de gangbare lichttherapie moeten we lang stilzitten voor een speciale daglichtlamp. Met de Valkee bright light headset hoeft dat slechts acht tot twaalf minuten per dag.

Daglicht is gezond. Het bevordert onze stofwisseling, regelt onze biologische klok en beïnvloedt onze stemming. Voor een goede gezondheid is voldoende daglicht noodzakelijk. Symptomen van een najaars- of winterdepressie zijn vermoeidheid, somberheid, verstoorde slaap en veel eten. Als je last hebt van een winterdepressie kan lichttherapie wellicht helpen.

In het najaar en winter wordt de intensiteit en hoeveelheid daglicht minder. Voor mensen die werken betekent het soms dat ze vrijwel geen daglicht ontvangen als de dagen op zijn kortst zijn. Voor daglicht moeten we wel naar buiten, want achter glas wordt het licht gefilterd en krijgen we niet het volledige spectrum. Bovendien is achter glas de intensiteit honderden malen minder dan buiten. In de zomer krijgen we meestal voldoende daglicht als we iedere dag overdag naar buiten gaan. De zon staat dichter bij de aarde en de dagen zijn langer. De intensiteit en hoeveelheid licht is dan meer dan voldoende. Dat geldt ook voor bewolkte dagen, direct zonlicht is niet noodzakelijk.

Ook worden we in de winter meer blootgesteld aan kunstlicht. Kunstlicht bevat niet het volledige spectrum van daglicht en werkt soms juist averechts op onze gezondheid. Het kan zelfs stress veroorzaken. Medisch onderzoek heeft aangetoond dat voortdurend gebrek aan daglicht gezondheidsproblemen kan veroorzaken variërend van slaap- en prestatieproblemen tot depressies.

Voor meer informatie over seizoensgebonden stemmingswisselingen en lichttherapie kun je bij ons terecht. De Valkee bright light headset kun je met korting via onze praktijk bestellen. Voor meer informatie over de Valkee bright light headset kijk op www.valkee.nl.


Copyright © CVG | Disclaimer