Menu

Van wespensteek tot oerdieet

 

Voor cliënten van het CVG was het de afgelopen tijd duidelijk dat er meer dan alleen ‘iets’ aan de hand was. Afspraken werden afgezegd of uitgesteld naar een later moment. Ook op de Facebookpagina van het CVG was weinig te beleven. Jeroen Hoogakker was dit keer zelf patiënt en dat niet zo’n beetje ook. Hij is flink ziek geweest naar aanleiding van een wespensteek. De wespensteek en zijn ziekte leidde tot onverwachte nieuwe ontwikkelingen. In dit artikel is Jeroen Hoogakker zelf aan het woord om dat alles te vertellen.

Wespensteek

Het begon met een vakantie in Bakkeveen met Hemelvaart dit jaar. Ik werd gestoken door een wesp, en niet lang daarna kreeg ik een ontstekingsreactie. Dat begon rondom de plek waar ik gestoken was, mijn rechterknie. Blijkbaar waren er met de wespensteek de nodige bacteriën meegekomen. De huisarts stelde de diagnose wondroos en schreef me antibiotica voor.

Korte tijd later kreeg ik echter een ontsteking aan mijn linkervoet. In samenspraak met de huisarts begon ik met een dubbele antibioticakuur. Deze kuur sloeg niet aan, integendeel, mijn klachten verergerden. Ik werd er alleen maar zieker van. De huisarts is zelfs thuis geweest, en dat doen ze tegenwoordig niet zo makkelijk. Hij heeft me uiteindelijk doorgestuurd naar de spoedpoli van het ziekenhuis.

De internist in het ziekenhuis constateerde dat het een ‘atypische vorm van jicht’ was. Ik kreeg het advies om te stoppen met de antibiotica, want de bacterie was niet meer te vinden. Daarbij kreeg ik het advies om met jichtmedicijnen te beginnen. Ik had zelf echter niet het gevoel dat er sprake was van jicht, gezien het karakter van de ontsteking.

“Tegendraads”

Het leek een herhaling van iets dat ik in 2010 ook al had doorgemaakt. Ook toen was sprake van wondroos en mogelijk jicht. Op eigen initiatief ging ik via de huisarts naar de reumatoloog. Voor de reumatoloog waren er te weinig aanwijzingen om de diagnose jicht te stellen. Want op dat moment had ik geen acute ontsteking meer en dan is de diagnose jicht voor de reumatoloog niet bewezen. Ondanks de lichte verhoging van het urinezuur in mijn bloed. Maar dat was de vorige keer.

Dit keer echter was mijn stellige indruk dat ze het eigenlijk niet wisten, maar dat zeiden ze niet. Ik heb het advies om medicijnen voor jicht te gaan nemen dan ook niet opgevolgd, tot grote verbazing van de internist, die mij “tegendraads” noemde. Mijn eigen ideeën over mijn klachten werden niet gehoord. Ik ben weggegaan en ging terug naar de huisarts

Rust

Met de huisarts besprak ik mijn plan om vooralsnog de natuur zijn werk te laten doen. Voldoende rust om de ontsteking uit te laten doven. Op dat moment was ik bovendien te ziek om iets anders te doen. Maar één ding wist ik wel: ik wilde geen medicatie meer waar ik alleen maar zieker van werd en zou worden. Zo gezegd zo gedaan. Inmiddels was die wespensteek in Bakkeveen al bijna twee maanden geleden.

Anderhalve week later belde een kennis, niet wetende dat ik ziek op bed lag. Ik vertelde wat er aan de hand was en waar ik tegenaan liep. “Goh,” zei ze, “maar dan moet je naar iemand waar ik naartoe ga. Hij doet zo’n beetje hetzelfde als wat jij doet, maar net even anders.” Deze therapeut bleek psycho neuro immunologie (PNI) gestudeerd te hebben. En hij was onder andere deskundig op het gebied van voeding, met name het Paleodieet.

De ommekeer

Ik belde hem op en korte tijd later hadden we naar aanleiding van mijn klachten zeg maar een werkhypothese en een behandelplan. De werkhypothese was als volgt: ik had een allergische reactie op de wespensteek. Op de verschillende antibioticakuren in korte tijd na elkaar reageerde mijn lichaam ook allergisch. Mijn immuunsysteem was flink ontregeld. De gewrichtsontsteking in mijn voet was daar een gevolg van.

De therapie was als volgt: alles wat ik zou eten en drinken, moest zo min mogelijk reactie geven. Daarmee zou mijn immuunsysteem tot rust kunnen komen en kreeg mijn lichaam gelegenheid om te herstellen. Naast het gebruik van andere supplementen die ik al nam en probiotica, was reactie-arme voeding het allerbelangrijkste. Hij stelde dan ook voor om direct over te schakelen op het paleodieet, ook wel het oerdieet genoemd ofwel oervoeding.

Het paleodieet

Receptenboek oergondisch genieten

Het uitgangspunt van het paleodieet is dat ons lichaam nog steeds is afgestemd op voedsel uit de steentijd ofwel het Paleolithicum. Zo worden vlees, vis, groenten, fruit, en noten goed verdragen, in tegenstelling tot granen, zuivel, en suikers. Met dit dieet neem je alleen voedsel dat je lichaam goed kan verteren. Dat voorkomt onnodige extra belasting van je spijsverterings- en immuunsysteem. Met dit dieet krijg je meer eiwitten binnen die tevens zorgen voor energie. Dat compenseert het feit dat je geen granen of aardappels eet. Verder geldt een absoluut verbod van alle koolhydraten, suiker, zout en alle soorten zuivel, zowel van de koe als de geit. De koolhydraten die je wel binnenkrijgt, krijg je via de groente binnen.

Definitief de knop om

Ik zag het weer helemaal zitten. Sinds ik begonnen ben met dit dieet, gaat het – zij het langzaam – de goede kant op. Voor mij was dit de ontknoping, het omslagpunt. Met de reguliere benadering van de internist was ik vastgelopen. Het grote accent op symptomatisch behandelen en de strakke protocollen vind ik niet meer van deze tijd. In mijn ogen hoort de patiënt een centrale rol te krijgen. Daarnaast wordt de reguliere geneeskunde deels geregeerd door de farmaceutische industrie en dat vind ik een verkeerd uitgangspunt. De belangen van de farmaceutische industrie liggen op een fundamenteel ander vlak dan de belangen van de patiënt.

Het paleodieet bood een uitweg naar langdurig en duurzaam herstel. Definitieve heling. Dit dieet blijf ik dan ook de rest van mijn leven volgen. Ik ben hiermee een sterk immuunsysteem aan het creëren en verwacht, mocht ik toch nog eens antibiotica nodig hebben, dat mijn immuunsysteem dit beter kan hebben. Het gaat niet alleen om het dieet, maar ook om bewegingsadviezen. Het is een andere leefwijze en ik heb hiermee definitief de knop omgezet.

Een beter mens, een betere therapeut

Ik vertelde mijn huisarts hierover en gelukkig stond hij wel open voor de weg die ik koos. Ik zei hem ook dat ik in november een nascholingscursus zou volgen in de evolutionaire geneeskunde, waar het paleodieet onder valt. Mijn eigen geschiedenis had me heel veel inzicht gegeven over de mogelijkheden hiervan. “Nou,” zei mijn huisarts, “dat vind ik interessant. Hou me maar op de hoogte.”

Met deze oervoeding en binnenkort de nascholingscursus wordt mijn repertoire als therapeut breder. Ik combineer het met de vegatest en dat is een groot voordeel. Je kunt namelijk direct meten wat het effect is op iemands lichaam. Het paleodieet kan met name voor mensen met chronische klachten een uitweg bieden. Je zou kunnen zeggen dat ik met mijn herstel en nieuwe inzichten nu ook een ‘betere’ therapeut geworden ben.

En dan nog dit

Als ik terugkijk op de afgelopen jaren, heb ik eigenlijk veel last gehad van langdurige stress. Dit onder andere als gevolg van mijn scheiding. Maar nog meer van het feit dat ik mijn kinderen een lange periode niet heb gezien. Inmiddels zie ik mijn kinderen weer en het contact is goed. Door mijn ziekte kreeg ik eindelijk de gelegenheid om de emotionele pijn die nog in mijn systeem zat, te verwerken. Er was blijkbaar maar één wespensteek voor nodig om ook dát proces aan te gaan…


Copyright © CVG | Disclaimer