Menu

Vitamine D tekort onderschat

Zonnekracht

Een gebrek aan vitamine D merk je niet direct. Soms vage klachten, lage rugpijn of vermoeidheid. Maar meestal blijft het onopgemerkt. Een tekort aan vitamine D kan echter op langere termijn serieuze gezondheidsklachten geven. Niet alleen bij mensen die weinig buiten komen, bedekte kleding dragen of een donkere huid hebben, want in Nederland is de zonkracht een groot deel van het jaar onvoldoende. Een onbekend aantal mensen in Nederland wordt behandeld voor rugpijn die feitelijk toe te schrijven is aan een vitamine D tekort.

Zonkracht

Vitamine D wordt aangemaakt via de huid en is vooral afhankelijk van de zonkracht. Deze dient minimaal 3 te zijn. De zonkracht wordt beïnvloed door de plaats op aarde. Zo zijn de invalshoek van de straling, het (bewolkte of vochtige) weer, luchtvervuiling, de hoogte (bergen of zeeniveau) van invloed. In Nederland hebben we bovendien verschillende seizoenen. Van oktober tot en met april is de zonkracht in Nederland onder de 3 en dus onvoldoende voor de vitamine D productie. Vitamine D wordt vooral aangemaakt midden op de dag, van 11 tot 2 uur. Maar zelfs met een goeie zomer is de vitamine D productie bij veel mensen in Nederland onvoldoende.

Zonnen

Het beste kun je midden op de dag zonnen, dan is de zonkracht in een Nederlandse zomer effectief. Het gebruik van zonnebrandcrèmes vermindert echter de vitamine D productie. Het is beter om eerst zo’n vijf à tien minuten van de zon te genieten en je pas daarna in te smeren. Dit kun je opbouwen tot zo’n twintig minuten. Mensen met een gevoelige huid en kinderen moeten voorzichtiger zijn met opbouwen.

Vitamine D innemen

Het is niet aan te raden om op eigen houtje vitamine D in te gaan nemen. Bij het CVG testen we welke vorm van vitamine D goed aanslaat en het beste wordt verdragen. Want niet iedereen verdraagt iedere vorm van vitamine D! Verder testen we natuurlijk nauwkeurig de dosering en de tijdsduur van inname.


Copyright © CVG | Disclaimer