Menu

Wees tevreden met je lot

december 2011
De maand december ervaren veel mensen als een drukke maand. De dagen zijn kort en de winterkou jaagt ons naar binnen. Je zou verwachten dat we dan van nature niet zoveel hoeven van onszelf, althans minder dan in de rest van het jaar. Echter, niets is minder waar!

De feestdagen zijn dagen waarin we veel van onszelf vragen. We willen er goed uitzien, mooie cadeaus kopen, een lekker kerstdiner bereiden, tegelijkertijd afvallen en hebben ook nog eens de beste voornemens voor het nieuwe jaar. Het levert ons eerder stress dan rust op. Herkenbaar?

In het magazine van de Nederlandse vereniging voor acupunctuur las ik onlangs dit: mensen lopen naar boven terwijl water naar beneden stroomt. Kortom: we zijn geneigd te veel van onszelf te vragen. Dit is niet altijd verkeerd, maar als we dat te veel doen, raken we uit balans en lopen de kans ongelukkig of zelfs ziek te worden.

De tips in het artikel zijn simpel en wellicht moeilijk tegelijkertijd. Ik heb er enkele uitgelicht:
• Help anderen. Als je anderen helpt, voel je je gelukkig en dit is goed voor je gezondheid.
• Wees niet hebzuchtig en wees tevreden met je lot, dan kun je gelukkig zijn.
• Wees niet zorgelijk. Geef lucht aan je ergernissen, schrijf ze desnoods van je af. Als je ze binnenhoudt en ze langdurig in je hart draagt, kan dat desastreus zijn voor je gezondheid.
• Wees vriendelijk en oprecht. Het is bevorderlijk voor een goed humeur en een goede en vloeiende circulatie van je energie en bloed.
• Eet en drink met mate, eet wel gevarieerd en gebruik de juiste voedingsmiddelen. In China zegt men: eet een goed ontbijt, een stevige lunch en een lichte avondmaaltijd. Als mensen ouder worden en hun constitutie minder wordt, kunnen ze speciaal daarvoor aanvullende voedingsmiddelen gebruiken.

In onze praktijk kunnen we met de hulp van de Vegatest precies meten welke supplementen en voedingsmiddelen goed voor je zijn.

In het artikel wordt verder gesproken over harmonieuze liefdevolle familieverhoudingen. Een belangrijke basis voor een gezonde levenshouding. En wat dacht je van plezier en humor. Lachen is gezond, echt!

Uit eigen ervaring weet ik hoe lastig het kan zijn om je persoonlijke levensstijl te veranderen en gezonder te leven. Als je dat te perfectionistisch doet, vraag je weer teveel van jezelf en ligt stress op de loer. Kortom: doe als water, stroom een beetje naar beneden en wees niet alleen tevreden met je lot, maar vooral teVREDEn met jezelf. Je bent goed zoals je bent!

Jeroen Hoogakker


Copyright © CVG | Disclaimer